Ben je een ondernemer of een kikker?

Goed, bovenstaande titel vergt wellicht wat uitleg… Om te onderzoeken of je in de categorie ‘ondernemer’ valt of in de groep ‘kikkers’ en dan bedoel ik niet de kikker die in een prins veranderd, zal ik je eerst uitleggen op welke theorie deze blog op gebaseerd is. Kikkers houden van koud water; daarin zijn ze op hun best. Nu bestaat er een theorie, dat wanneer de kikker ineens in warm water gezet wordt, hij er direct uitspringt. Echter, wanneer de kikker in koud water zit en het water langzaam verwarmd wordt, dat hij dan blijft zitten.

Hij neemt de verandering dus niet direct waar en handelt er niet naar terwijl het warme water niet goed voor hem is. Na lang wachten en verwarmen van het water springt hij er uiteindelijk wel uit als het echt heet wordt, maar dit kan lang duren….

Wellicht heb je al een beetje een idee waar ik naar toe wil met mijn verhaal? Ik neem je mee in mijn visie over de kikker vs. ondernemer.

blijf jij een kikker of ontpop je tot een goede ondernemerEr zijn van die tijden en periodes in je leven waarin je heerlijk in je comfortzone zit, lekker in je koude water waar je op je best bent. Prima, fijn, niets meer aan doen zou je zeggen… dit zijn de periodes waar je ‘lekker aan het werken bent en het leven gewoon loopt zoals je wilt’. Deze periodes zijn nodig naar mijn idee; hier gaat het om in het leven. Hiernaar streven is belangrijk, het daadwerkelijk hebben van deze periodes is nog belangrijker. Dus hoe creëer je nou een perfecte koude vijver voor jezelf?

In het koude water is het risico dat je achterover gaat leunen en minder alert gaat worden helaas sterk aanwezig. De kans dat je ‘vlak’ wordt, of wat ‘minder scherp’ wordt is groot. Nogmaals; voor een korte tijd is dit totaal niet erg. Noodzakelijk zelfs, om af en toe in je comfortzone even bij te komen en uit te rusten. Alleen wanneer het te lang duurt vlak je af, neem je minder waar en ben je minder alert. Je zou kunnen zeggen dat hier de kans aanwezig is dat ‘het water steeds warmer wordt maar omdat het zo geleidelijk gaat je het niet waarneemt’. Wanneer het water bijna het kookpunt bereikt, kom je in actie omdat het niet anders kan.

Je komt dan niet in actie omdat je toe bent aan een nieuwe uitdaging en nieuwe stappen die je jezelf stelt, maar het is een noodsprong waar geen ontkomen aan is.

Er zijn genoeg mensen die op deze manier in het leven staan en daar prima bij gedijen.

Mijn voorkeur gaat er als persoon en als ondernemer niet naar uit. Waarom? Omdat ik liever zelf aan het roer sta van mijn leven en mijn onderneming. Zelf mijn keuzes wil maken, zelf mijn koers wil bepalen en zelf wil kijken waar ik me op wil focussen. Uiteraard is niet het hele leven zo maakbaar dat we alles in de hand hebben. Maar ik ben en blijf zoekende, kijkend naar mogelijkheden en kansen. Ik noem het ‘wakker zijn’.

Ik streef ernaar om wakker te zijn, bewust te zijn van mijzelf en mijn omgeving. Ga ik nog met de juiste mensen om? Ben ik op koers met mijn wensen en doelen die ik voor mezelf gesteld heb? Zorg ik goed voor mezelf en de mensen om mij heen? Neem ik voldoende rust? Zijn er dingen die ik wellicht over het hoofd zie en kan ik anderen hiernaar vragen? Wat zien ze aan mij en kunnen ze me tips geven? Zit ik in mijn comfortzone en hoe is het daar?

Wanneer je jezelf goed kent, als ondernemer en dus als persoon, dan weet je hoe groot je comfortzone is, hoe je grenzen van die zone aanvoelen en eruitzien. Dan neem je waar wanneer het water waarin je zit warm aan het worden is…

Dit kun je niet in je eentje naar mijn idee. Daar heb je fijne, inspirerende mensen voor nodig waar je je vertrouwd bij voelt en die je kunnen spiegelen. Je hebt er tijd voor nodig, om van een afstand te kunnen kijken naar jezelf en waar je mee bezig bent. Alleen op deze manier kun je volgens mij bewust zijn van de temperatuur van het water waarin je je bevindt. Zodat je er op tijd uit kunt springen, op een moment dat jij er zelf voor kiest weer verder te groeien en je te ontwikkelen. Om dan af en toe in dat lekkere koude bad te stappen waar jij het zo goed in doet.

Ik stel mezelf dus regelmatig de vraag; hoe is het met mij? Ben ik nog blij? Ben ik nog aan het ondernemen? Of zit ik in een situatie die te comfortabel voelt waardoor ik stilval en minder oplet? Voel ik nog de vrijheid om keuzes te maken, of zit ik vast in een setting die ik op de lange termijn niet prettig vind? Krijg ik van de mensen om me heen en mijn werk nog energie?

Dit zijn zo maar wat vragen die regelmatig voorbijkomen; ze helpen mij bewust te worden van mijn omgevingstemperatuur. Het water kan niet altijd perfect koud zijn, het is zelfs goed als het net even iets warmer wordt mits je het maar waarneemt. Dan kun je in actie komen.

Ik ben benieuwd hoe jij dat doet, of je jezelf dit soort vragen wel eens stelt? Laat het me weten…vooral wat jou zou kunnen helpen om die bewuste ondernemer te worden als je dat zou willen. Want ik ben toch echt liever een ondernemer dan een kikker, tenzij ik wakker gekust kan worden door mijn lieftallige vrouw en ik een heuse prins voor haar kan zijn 😉

Lees hier meer blogs van de Open Doors Academy over ondernemers en zwarte schapen, acquisitie en verkoopmethodieken en klanten[ver]binding.