Blog: De kracht van herhaling

Herinner je de blog nog over ‘de ondernemer en de kikker’ van voor de Zomervakantie? Ik wil hier nog even op terugkomen. Er stond namelijk een aantal goede vragen in die je jezelf als ondernemer regelmatig kunt stellen. Ik zet ze nog even voor je op een rijtje:

  • Hoe is het met mij? Ben ik nog blij?
  • Ben ik nog aan het ondernemen, of zit ik in een situatie die te comfortabel voelt waardoor ik stilval en minder oplet?
  • Voel ik nog de vrijheid om keuzes te maken, of zit ik vast in een setting die ik op de lange termijn niet prettig vind?
  • Krijg ik van de mensen om me heen en van mijn werk nog energie?

Mens en ondernemer
Geen alledaagse vragen, maar wel heel belangrijk om regelmatig aan jezelf te stellen, vooral als je de situatie anders zou willen zien. En stel deze vragen dan niet alleen aan jezelf als ondernemer, maar zeker ook als mens. We zijn namelijk geneigd om ons ondernemerschap met zijn pieken en dalen als een aparte entiteit te zien. Iets dat zich buiten onszelf als privé persoon afspeelt. Maar dat is niet het geval, want alles wat je meemaakt heeft invloed op je gemoedstoestand en die toestand neem je ook mee naar huis. Zijn dit de mooie pieken? Dan lijkt privé ook alles mooier. Heb je een aantal dalen te pakken? Dan heeft dat ook invloed op je privéleven. Stel deze vragen daarom aan jezelf als ondernemer én als mens. Om verandering te realiseren moet je namelijk op beide vlakken voor die verandering openstaan.

Wat heeft ‘de kracht van herhaling’ en die kikker hier nu mee te maken?
Jij wilt als ondernemer alert en bewust je keuzes maken voor nu en in de toekomst. Dan moet je dus niet afwachten als een kikker die in zijn koude, comfortabele poel niet door heeft dat het langzaam opwarmt tot een dodelijk kookpunt. De wil om te veranderen vergt alleen wel enige aanpassing van je dagelijkse routine. Jezelf deze bovenstaande vragen stellen is één manier om bewust te zijn van je gemoedstoestand. Door dit regelmatig te doen weet je ook of je nog op de juiste koers bent.

Train je mind!
Vooral die regelmatige herhaling is belangrijk. Als je iets wilt veranderen in je dagelijkse routine dan moet je je mind trainen met die nieuwe routine. Je ego heeft namelijk nogal eens de neiging om te denken dat hij het beter weet en houdt niet van onbekende situaties. Je ego houdt liever vast aan het oude bekende, dan dat het verandert. Door te herhalen wat je wilt en wat je daarvoor wilt veranderen, krijgt dit vorm in je mind en gaat je ego het accepteren. Het klinkt als magie, maar zo werken je hersenen nu eenmaal. Je kunt je hersenen trainen door herhaling!

Als je dit eenmaal door hebt, dan ga je ‘de kracht van herhaling’ echt waarderen.

PS: Vind je het lastig om deze herhaling in je eentje vol te houden?
Zorg dan dat je een groep om je heen verzamelt die je in dit proces motiveert en waarin jullie elkaar kunnen stimuleren. Dit is ook wat we tijdens de training van de Open Doors academy telkens doen: elkaar stimuleren, motiveren en van elkaar leren om zo onze doelstelling, die we aan het begin van de opleiding hebben gesteld, waar te maken.

Lees meer blogs van de Open Doors Academy zoals:  ‘De kikker en de ondernemer’ en klanten[ver]binding.

Open Doors academy - opleidingsinstituut voor commercieel ondernemerschap

Inschrijven nieuwsbrief

opleiding in ondernemerschap, commercieel ondernemen, sales en persoonlijke ontwikkeling met Hans Jansen