Blog: I fxcked up and survived.

Pasgeleden stond ik als gastspreker op het event ‘I fXcked Up and Survived’ in Breda. Zelden heeft de naam van een event mij zo aangesproken als deze, want als ondernemer heb ik het in mijn jonge jaren echt flink verkl…

Als 20-jarige dromer zag ik het leven en het ondernemen puur rooskleurig. Ik rolde de machinebranche in als verkoper en al snel nam ik de zaak over. Het bedrijf groeide vervolgens gestaag naar een organisatie met meer dan 120 man personeel. Het  ging me goed af die eerste jaren als jonge ondernemer. We hadden;

  • tevreden klanten,
  • goede inkoopprijzen
  • hoge winst
  • mooie kansen en anders creëerde we ze
  • het lef om risico’s te nemen.

Na een jaar of 6 liep ik echter tegen de bekende groeiproblemen aan, alleen wilde ik ze niet zien. Ik was blind voor de goede adviezen van omstanders, familie en mijn assistente. Het managen van 120 man verdeeld over 11 vestigingen, een aftersales service

en eigen financieringskantoor zorgden ervoor dat mijn werk niet meer in 36 uur gedaan kon worden. Ik dacht immers dat ik het allemaal zelf het beste kon en dat ik gewoon wat harde moest werken.

Hans Jansen

Thuis werd ik steeds meer de man die ’s avonds uitgeput op de bank lag en mijn sportlijf nam ook steeds verder af. De opvoeding van de kinderen liet ik aan mijn vrouw over en de bekeuringen werden een wekelijks terugkerend fenomeen op de deurmat. Ik ging letterlijk en figuurlijk voluit en was niet te stoppen.

Het zal je niet verrassen dat ik een burn-out kreeg op mijn 26ste. Dit was de

aanleiding voor mijn besluit om het bedrijf een aantal jaren later te verkopen. Ik kon het goed verkopen en kon zo gaan investeren in jonge bedrijven.

Echter ging het in mijn eigen leven steeds verder achteruit. Ik kreeg namelijk een bijzonder kille verhouding met de Belastingdienst en mijn huwelijk ging dezelfde kant op.

Ik werd, niet geheel verrassend, geconfronteerd met een scheiding en tegelijkertijd deed ik enkele foute investeringen. Ook de belastingdienst was er klaar mee en klopte aan met een enorme claim. Ik zat aan de grond en dacht geen kant op te kunnen. Dit noemen ze daarom vermoedelijk ook….I FXcked Up.

Na een innerlijk gesprek met mezelf, dat overigens meer dan enkele maanden duurde, heb ik een bril op je juiste sterkte aangeschaft en een gehoorapparaat.  Ik was eindelijk zover dat ik in deze fase van mijn leven toch beter wilde kijken en luisteren naar alle goede adviezen van de mensen dicht om mij heen. Zij hielden mij een spiegel voor en gaven eerlijke feedback die behoorlijk confronterend was. Ik ging hiermee serieus aan de slag en volgde coachtrajecten en trainingen. Ik realiseerde me dat, ondanks dat het ondernemerschap me met de paplepel was ingegoten, dat niet betekende dat ik dan automatisch een goede ondernemer was. Ik had persoonlijk issues op te lossen die mij ook zakelijk beïnvloedden. Ik ging hiermee aan de slag en focuste me op waar ik goed was zowel zakelijk als privé en ging dit delen met anderen.

Ik ontdekte dat ik een zwart schaap ben, ik denk gewoon net even anders dan de meeste ondernemers. Ik ga niet volgzaam de witte schapen achterna ‘de dam’ over. Ik bepaal mijn eigen route en ja, dan loop ik de kans te verdwalen. Voor mij is het de enige manier om in gebieden te komen waar de meeste mensen nog nooit geweest zijn en dat biedt enorm veel kansen. Het is spannend en brengt risico’s met zich mee, maar door mijn ervaringen kan ik nu beter inschatten waar ik sta en of het me brengt waar ik naartoe wil. Ik heb hier eerder ook een blog over geschreven.

Zo stond ik in 2002 voor een groep met 20 ondernemers te spreken over mijn ideeën omtrent het ondernemerschap en de lessen die ik had geleerd in de voorgaande jaren. Zij vroegen me om hen te trainen in het verkopen en ondernemen en zo ontstond de Open Doors academy. Ik coach nu dagelijks ondernemers in het verbeteren van hun bedrijfsvoering, het optimaliseren van hun sales en het realiseren van meer winst. En ik houd hen een spiegel voor over wie ze zijn als mens en ondernemer. Soms best confronterend, maar het brengt hen vooruit. Zo zie je maar, I fXcked up and survived!

Daarom sprak de titel en het event ‘IfXcked up and survived’ me enorm aan en het was geweldig om voor zo’n grote groep mijn ondernemersreis te delen. Deze titel vat mijn reis samen en het mooie is, het heeft me gebracht waar ik nu sta en daar ben ik trots op.

Veel dank aan de organisatie van I Fxcked up and survived Breda. Het was een prachtige avond!

Wil je meer lezen over mijn ondernemersreis? Download dan mijn E-Book ‘Commercieel Ondernemen‘.