Leek me wel een toepasselijk thema zo rond de feestdagen en vooruitkijkend naar het nieuwe jaar ;-). Wat is keuzestress nu eigenlijk en kun je daar iets mee doen? Volgens Wikipedia = het een vorm van stress die veroorzaakt wordt doordat iemand overspoeld wordt met informatie die overwogen moet worden om een ‘goede’ keuze te kunnen maken.

Ik krijg persoonlijk keuzestress van de cadeautjes kopen rond de feestdagen. Wat is nu het goede cadeau voor m’n schoonouders of voor m’n partner? Gelukkig heb ik een partner die altijd heel onopvallend en toch duidelijk laat weten wat de beste aankopen zijn.

Voor jou weet ik wel een mooi cadeau voor onder de virtuele kerstboom. Wat te doen bij keuzestress!

Mijn dochter Joy had namelijk keuzestress en misschien is dit ook herkenbaar voor jou als ondernemer.

Joy viel in een ‘zwart gat’ nadat ze haar opleiding bij de Hogere Hotelschool had afgerond. Ze had keihard gewerkt en haar doel bereikt, ze had haar papiertje op zak en ze had de hele wereld aan haar voeten. Ze kreeg, net als haar studiegenoten, ook aanbiedingen van mooie bedrijven. Haar studiegenoten hadden inmiddels al een baan aangenomen of duidelijke andere plannen om deze nieuwe periode in te vullen, maar Joy wist niet wat ze moest doen.

Ze voelde zich leeg, was moe en miste focus. Ergens was ze ook boos op zichzelf, want nu kreeg ze alle kansen en miste ze de puf om ook maar ergens warm voor te lopen. Ze had al afleiding gezocht in het café, met vrienden geshopt en ook al een leuke vakantie achter de rug, maar het gevoel bleef.

Huilend had ik haar aan de telefoon. ‘Pap, wat moet ik nou doen?’, mijn vaderhart kromp ineen bij het horen van haar trillende stem en deze enigszins wanhopige vraag. Ik heb haar voorgesteld om eerst eens een paar dagen thuis te komen. Gewoon even niets doen, echt rust nemen, offline gaan en verplicht niets willen, stilstaan eigenlijk. Ze had zoveel van zichzelf gegeven in het realiseren van haar doel dat haar lichaam en geest op waren. Het feesten en de vakantie waren leuke afleiding geweest, maar daarmee laad je niet je batterij op en met een lege batterij kun je geen goede keuzes maken. Haar lichaam gaf dat wel aan, alleen had ze deze boodschap genegeerd.

Na een paar dagen rust zijn we samen rond de tafel gaan zitten en hebben we besproken wat ze nu het liefst wilde doen. ‘Niets, was haar antwoord’. Van ‘niets’ kun je niet lang leven en haar kamerhuur liep ook gewoon door, dus we hadden een concreter plan nodig. We hebben afgesproken dat ze een tijdelijk baantje ging zoeken, waarbij ze genoeg tijd had om ‘niets’ te doen en toch voldoende inkomsten had. Verder hebben we afgesproken dat ze tegen al haar vrienden en iedereen die het vroeg zou aangeven dat dit haar plan was voor het komende half jaar als mensen vroegen wat ze ging doen. Haar antwoord was dan ‘niets’.

Als je soms even ‘niets’ doet en stilstaat, ontstaat er ruimte voor ‘iets’. Dat iets komt vanzelf op je pad als er ruimte voor is. De beste keuze is soms juist géén keuze te maken, dan komt er namelijk ruimte voor dingen die anders aan je voorbijgaan, omdat je te druk bent met van alles en nog wat.

Hoe gaat het nu met Joy en wat heeft deze beslissing haar gebracht?
De keuze van Joy om even ‘niets’ te doen heeft haar erg goed gedaan. Ze zit beter in haar vel, voelt zich weer fit en dit leidt bij haar weer tot creatieve en goede ideeën en inzichten. Wat het uiteindelijk wordt weet ze nog niet, haar eerste stappen naar mooie, nieuwe plannen zijn al wel gemaakt. Ik als vader kan niet wachten om te zien wat er op haar pad gaat komen.

Dit geldt ook voor jou als ondernemer. Je kunt niet blijven pieken, rennen en vliegen. Soms heb je even genoeg gedaan en moet je de rust nemen en achterover hangen.
De feestdagen zijn daar niet altijd het meest geschikte moment voor omdat er dan toch vaak nog van alles ‘moet’. En dat is ook prima, als je er ook bewust van kunt genieten. Waarschijnlijk ben je deze periode ook bezig met je doelen voor 2020? Stel dan ook als doel om even ‘niets’ te moeten in een bepaalde periode. Heb je een belangrijke opdracht afgerond, plan daarna dan even ‘niets’ en geef je lichaam en geest de kans om op te laden voor het volgende doel. Grote kans dat er vanzelf weer ‘iets nieuws’ op je pad komt.

Mijn mooiste cadeau voor jou deze kerst is dus helemaal ‘niets’, gewoon een mini-sabbatical, rust, stilstaan. Wie weet wat voor moois je dat straks oplevert ;-).

En, wat jou dat dan opgeleverd heeft, dat hoor ik dan weer heel graag van je terug!

Fijne feestdagen – groet Hans Jansen.