Slim ondernemen mét:

Raaf helpt ondernemers verder op het gebied van innovatie, financiering en subsidies. De focus ligt hierbij op de zakelijke dienstverlening: business 4 business!

Kees en Hans werken al een tijdje samen om ondernemers te helpen bij de SLIM subsidietrajecten vanuit de rijksoverheid. Annemarie gaat met Kees in gesprek om meer te weten te komen over deze subsidies en de mogelijkheden die dit biedt voor ondernemers.

Lees verder

Welkom Kees! Leuk dat je ons meer wilt vertellen over je eigen bedrijf en over de SLIM subsidieregeling. Om de lezers wat achtergrondinformatie te geven.. 

Zou je willen vertellen hoe je Hans kent en hoe jullie samenwerking tot stand is gekomen?

De samenwerking met Hans en de Open Doors Academy startte in 2018 toen we elkaar voor een  tweede keer tegenkwamen bij een netwerkbijeenkomst. Hans had een vraag over een lopend subsidieproject en ik heb hem daarmee kunnen helpen. Vanaf dat moment is de samenwerking steeds verder uitgebreid. Buiten dat we elkaar qua dienstverlening goed aanvullen op zakelijk vlak, klikt het ook persoonlijk goed! Hans is een fijn persoon om mee te werken en we weten goed wat we aan elkaar hebben. Dat maakt dat het ook vooral leuk om met Hans samen te werken! Belangrijkste vind ik daarbij dat we allebei ondernemers echt verder willen helpen ook op de langere termijn. Onze samenwerking en ondersteuning stopt niet na één opdracht of project.

Wat fijn om te horen! Zo ervaren wij de samenwerking ook en we zien dit ook terug bij de klanten waar we nu vervolgtrajecten hebben lopen. Wij zijn blij met jullie als ambassadeur.

Kun je de lezers kort vertellen wie jullie zijn en wat jullie doen?

Met Raaf nemen we bedrijven mee in de wondere wereld van subsidies. Onze rol als adviseur bestaat uit:

> Het inzichtelijk maken van de subsidiekansen voor bedrijven;
> Het helpen bij het opstellen/indienen van aanvragen en begeleiding van het
proces daaromheen (denk ook aan het beantwoorden van vragen etc)
> Het helpen bij verantwoording van subsidieprojecten. Achteraf moet er altijd een juiste administratie zijn.

 

De wereld van de subsidie vergt gespecialiseerde kennis. Het verbaast me wat er allemaal mogelijk is voor ondernemers op dit gebied.

Kun je uitleggen wat de SLIM subsidieregeling precies inhoudt voor ondernemers?

De SLIM regeling is een subsidie bedoeld voor het MKB om ondernemers te helpen verder te investeren in de ontwikkeling van hun bedrijf en hun medewerkers. Het verder (laten) uitwerken van een opleidingsplan voor het bedrijf en voor de mensen. Dat er maximaal 80% subsidie kan worden aangevraagd is een mooie bijkomstigheid, dat is echt een hoog percentage vergeleken met andere subsidieregelingen.

 

Dat is inderdaad een stuk hoger dan ik had verwacht. Voor welke bedrijven is dit met name interessant?

De SLIM regeling is interessant voor MKB-ers met eigen personeel die zich verder willen ontwikkelen en willen groeien. Die doelgroep is erg groot!

 

Die doelgroep is inderdaad heel groot. Toch hoor je relatief weinig ondernemers die gebruik maken van deze subsidieregeling.

Aangezien er nu meerdere ondernemers meelezen die geïnteresseerd zijn in slim ondernemerschap…
Wat voor “slims” levert het een ondernemer op?

Het subsidiebedrag is maximaal EUR 25.000. Dat is voor veel ondernemers een mooi bedrag om te besteden aan verdere groei en ontwikkeling van hun bedrijf. Bovendien verlaagt dit natuurlijk de drempel enorm om extern advies in te schakelen waarvan je weet dat je dat als ondernemer eigenlijk altijd wel nodig hebt.

Belangrijkste advies voor een ondernemer is om duidelijk te krijgen waar zijn behoefte ligt en waar ze dus het subsidiebedrag aan kunnen besteden. Het is goed om hiervoor een oriënterend gesprek aan te gaan met een bedrijfscoach zoals Hans. Vervolgens gaan we dan samen een traject uitwerken waarbij we de subsidie kunnen aanvragen.

Het subsidiegeld is geen doel op zich, het is een middel om duurzamer te ondernemen, waarbij je jouw personeel op de lange termijn perspectief biedt en zo hun kennis in huis houdt en je samen verder groeit. Wij volgen inmiddels zelf ook een traject met Hans, want wij willen ons met Raaf ook blijven ontwikkelen.

 

Dit klinkt als een hele mooie kans voor ondernemers om hun business te laten groeien! Wanneer kunnen ze deze subsidie aanvragen in 2021?

De SLIM subsidie staat nog een paar jaar open voor aanvragen. Elk jaar kan in de maanden maart en september een aanvraag worden ingediend.

En waar kunnen ze dan terecht, als ondernemers interesse hebben?

Vragen over de Slim-regeling beantwoorden we graag persoonlijk. Wil je een oriënterend gesprek over wat de SLIM-regeling voor jouw bedrijf kan betekenen?

Neem voor meer informatie contact op met:
Hans Jansen – Open Doors academy: info@opendoorsacademy.nl of
Kees Wilms van Kersbergen – Raaf Subsidieadvies – kees@raaf.business