Array

Blog: winst zit in de duurzame inzetbaarheid van je personeel

‘Zorg goed voor de mensen die belangrijk voor je zijn’ – zei mijn vader altijd
Deze blog zat al in de pen, toen mijn vader ineens heel slecht kwam te liggen. We hopen hem deze kerst nog bij ons te mogen hebben, maar op dit moment is elke dag er een. Een van zijn lessen aan mij was ‘Het is niet alleen belangrijk wat je zelf weet, de kennis en betrokkenheid van de mensen om je heen is minstens zo belangrijk’. Dit was een waardevolle les, ik heb het geluk gehad altijd hele waardevolle en betrokken mensen om me heen te hebben: mijn gezin, familie maar ook zeker de mensen waar ik mee samenwerk.

Hoe belangrijk is jouw personeel?

Juist de laatste maanden vragen we als bedrijf veel van de mensen waarmee we samenwerken, zoals ons personeel. Reken jij jouw personeel tot de groep met mensen die belangrijk is voor jouw en je bedrijf? Dan wil je hen niet verliezen in deze economisch uitdagende periode. De manier van werken is in rap tempo veranderd, kijk maar naar het persbericht van Blokker deze ochtend. ‘Medewerkers gaan zelf bezorgen na winkelsluiting en achterstand’. We hebben te maken met maatregelen waar we nooit eerder mee hebben gedeald. We zijn als ondernemers en medewerkers creatief, flexibel en tonen doorzettingsvermogen om alles zo goed mogelijk te regelen. In deze tijden zijn er bedrijven die ineens te maken hebben met extreme werkdruk, terwijl andere bedrijven tijdelijk moeten sluiten en hun inkomsten zien opdrogen.

Je personeelskosten lopen door, terwijl je inkomsten teruglopen. Personeel is onzeker over hun toekomst binnen het bedrijf of maakt ineens extreem veel overuren en verdrinkt in het werk. In beide situaties gaat dit ten koste van het werkplezier van je personeel en jezelf. Uiteindelijk kan dit leiden tot minder betrokkenheid vanuit je medewerkers bij het bedrijf. Of nog erger verlies van het personeel dat voor jou en je bedrijf zo belangrijk is. Maar wat kun je daaraan doen als werkgever?

Werkplezier en betrokkenheid van je personeel in alle omstandigheden

Hoe zorg je ervoor dat het personeel zich gesteund voelt door jou als werkgever? Hoe kijk je samen naar de toekomst en hou je je personeel duurzaam inzetbaar? Hoe kun je jouw medewerkers blijven ondersteunen in hun ontwikkeling, zodat ze ook op langere termijn een aanwinst zijn voor je bedrijf. En heel belangrijk hoe zorg je ervoor dat werkplezier de boventoon blijft voeren bij de dagelijkse werkzaamheden? In deze tijden is het moeilijk schakelen, maar je kunt wel samen met je personeel kijken naar de toekomst. Zo blijven zij duurzaam inzetbaar voor je bedrijf en dat heeft weer een positieve invloed op hun privé-leven.

SLIM-regeling MKB voor duurzame inzetbaarheid

Als bedrijfscoach voor het MKB, houd ik me dagelijks bezig met vraagstukken als: ‘Hoe kijk je samen met je medewerkers naar de toekomst en hoe hou je jouw personeel duurzaam inzetbaar?’ In maart 2021 kunnen MKB-bedrijven subsidie [SLIM-regeling] aanvragen om bijvoorbeeld een bedrijfsschool op te richten, loopbaanadviezen voor hun werknemers te krijgen of de vaardigheden van hun medewerkers up-to-date te houden. Het geld kan worden ingezet om een leerrijke werkomgeving in een bedrijf te versterken, maar ook om werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een beroepsopleiding op maat te laten doen. Met de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in MKB-ondernemingen (SLIM-regeling) wil het kabinet leren en ontwikkelen, ook in het MKB, de normaalste zaak van de wereld maken.

Iets met bomen en een bos

Ik kan me voorstellen dat je denkt ‘nog een regeling via de overheid, ik zie door de bomen het bos niet meer op dit moment’. Ik heb zelf ook niet de inhoudelijk kennis van deze regeling. Maar zoals mijn vader me geleerde, is het belangrijk om mensen met de juiste kennis om je heen te verzamelen. Zo heb ik betrouwbare partijen om mij heen, bijvoorbeeld de mannen van Raaf Business Innovation, die jou hierin kunnen ondersteunen. Zij kunnen namelijk wél door de bomen het bos zien.

Perspectief voor je medewerkers

De mensen kunnen jou en je medewerkers weer ondersteunen en perspectief bieden. Hiermee is de kans groter dat je hen kunt behouden, als bijvoorbeeld de werkwijze binnen je bedrijf gaat wijzigen. Het nieuwsbericht van de Blokker is hier een mooi voorbeeld van. Het is geweldig als een bedrijf, samen met zijn personeel, op zo’n korte termijn kan switchen, maar het vergt veel inzet van alle partijen. Hoe motiveer je dan als werkgever je personeel om een switch van werkzaamheden door te voeren.  Wat zijn na de crisis de behoeftes van je medewerkers? Hoe lang kunnen zij met plezier werkzaamheden verrichten die niet bij hun functie horen. Werkzaamheden waarvoor ze niet getraind zijn of misschien geen interesse in hebben? Het is dan goed om, samen met de mensen die belangrijke zijn voor jou en je bedrijf, een persoonlijk ontwikkeltraject op te zetten. Een stip op de horizon te zetten en zo te werken aan die duurzame inzetbaarheid waarbij werkplezier en betrokkenheid belangrijke ingrediënten zijn.

Best zware kost zo vlak voor de feestdagen, maar wel belangrijke kost. Jouw personeel bepaalt namelijk mede de winst van je bedrijf in de toekomst. Het personeel dat voor jou en je bedrijf belangrijk is wil je nú behouden zodat je straks weer vol samen aan de slag kunt.

Wil je kijken of de SLIM-regeling voor jouw bedrijf en het personeel een motiverende stip op de horizon kan zijn? Neem dan contact met ons op via info@opendoorsacademy.nl of bel Hans op 06 538 10 538. Mogelijk dat er ook een 3- en 6-jarige advies voor je heeft, want ook hier zijn de scholen en kinderopvang gesloten en lopen werk en privé weer even door elkaar heen.

Ik wens jullie allen een warme kring met mensen toe die er voor je zijn in 2021, zowel privé als zakelijk. Maak er mooie feestdagen van.

Hans Jansen & Open Doors academy – team

Lees meer blogs van de Open Doors Academy zoals: Open Deuren academy, De kracht van herhaling, en ‘De kikker en de ondernemer’

Open Doors academy - opleidingsinstituut voor commercieel ondernemerschap

Inschrijven nieuwsbrief

opleiding in ondernemerschap, commercieel ondernemen, sales en persoonlijke ontwikkeling met Hans Jansen